Acupunctuurtraject bij Alzheimer & Frontotemporale Dementie
Behandelprotocol Acupunctuur bij de ziekte van Alzheimer & Frontotemporale Dementie
Het idee van “scratch to the point(s)”
Het Acupunctuur behandelprotocol zoals hieronder beschreven kan worden ingezet bij de ziekte van Alzheimer (AD) en bij Frontotemporale Dementie (FTD). Sinds 2021 heb ik mij vooral verdiept in de Westerse medische benadering en de Westerse onderzoeken naar Alzheimer & FTD. De vele theses en hypotheses onderstrepen de complexiteit van deze aandoeningen. Gelukkig komt er in de diagnostiek wel steeds meer duidelijkheid. Met name zal de inzet bloed-biomarkers een grote verandering brengen in de dagelijkse praktijk. Daarom zal ook dit Acupunctuur behandelprotocol in ontwikkeling blijven, maar geloof ik in alle bescheidenheid wel dat acupunctuur nu al een potentiële en waardevolle aanvulling kan zijn in de benadering van de ziekte van Alzheimer en Frontotemporale Dementie.
Heeft u vragen neem dan contact op per mail han@acupunctuurfascinatio.nl of via whatsapp op telefoonnummer 06 42 66 85 42.
Acupunctuur bij de ziekte van Alzheimer & FTD
Doel van deze behandelstrategie:
Is primair mensen met de ziekte van Alzheimer of met FTD een complementaire behandeling te geven bij deze aandoeningen met als verwachting een verminderde progressie van het ziektebeeld. Wanneer blijkt dat er na behandeling bij een groter aantal mensen bijzondere verbeteringen optreden zal ik het op deze website vermelden.
Het is zaak om de algehele mindset van de therapie met behulp van (epigenetische) Acupunctuur te bevestigen als innovatief complementair behandelprotocol.
“to challenge the value of the protocol of (epigenetic) Acupuncture in FTD & Alzheimer disease”
Wie komt in aanmerking?
Mensen met een of meerdere uitslagen vastgesteld bijvoorbeeld met onderstaande primaire diagnostiek komen in aanmerking voor behandeling:
1. Vroege Dementie (vanaf 45-50 jaar)
2. Beginstadium Dementie (bij >55 jaar)
3. Beschikbare testen en onderzoek onderzoek met als classificatie CDR 0,5-1 (evt. 1,5) [MMSE // TYM // Multidisciplinair Neuropsychologisch onderzoek]
4. Wanneer de wetenschap van nu geïmplementeerd is in bijvoorbeeld de (huis-)artsenpraktijk kan een LAB-test uitgevoerd worden waarbij verschillende bloedbiomarkers (BBBM-s) kunnen worden bepaald, bijvoorbeeld NfL (neurofilament light biomarker) en/of p-tau in het bloed of bijvoorbeeld de genetische biomarker C9ORF72 bij FTD [deze testen hebben dan de voorkeur, aangezien deze laag-invasief zijn in vergelijking met CSF-testen].
5. CSF/Liquoronderzoek – met bijvoorbeeld biomarkers NfL of Amyloid beta , total Tau of pTau
6. Overige mogelijke biomarkers (retina, etc) wanneer deze ook door de wetenschap geïmplementeerd is en bijvoorbeeld kan worden aangevraagd door de huisarts.
7. MRI: – atrofie hersenstructuren (hippocampus of frontotemporale cortex) en/of vergroot ventriculair systeem.
* Uitvoering Testen c.q. onderzoek: door (huis-)arts of neuroloog/geriater/psychiater
** MMSE test (Minimal Mental State Examinator) m.n. bij AD door medisch specialist
** TYM test (Test Your Memory) m.n. bij AD door medisch specialist
**. Neuropsychologisch onderzoek m.n. bij FTD door neuropsycholoog, psychiater, klinisch geneticus. Bij FTD presteren patiënten vaak relatief goed op geheugentesten, maar vertonen deze mensen uitgesproken scores bij testen die executieve functies en sociaal gedrag meten.
** CDR test (Clinical Dementia Rating) ; m.n. bij AD, liefst door medisch specialist
** BBBM-s verandering of signifikante progressie wanneer de wetenschap van nu geïmplementeerd is en bij het LAB kan worden aangevraagd door de huisarts.
Duur Acupunctuur traject
– eerste episode duurt 9 weken
– dan 3 weken pauze
– herhaling van nogmaals een episode van 9 weken.
Behandelfrekwentie
-1 x per week in tijdsspanne van 12 tot 22 weken (bij 2 episodes).
* Acupunctuurprotocol in het algemeen (is wellicht alleen voor acupuncturisten interessant):
** vaste punten volgens protocol
*** Qi Ba Jing Mai
*** flow of Qi tracks (!)
** ‘persoonlijke’ punten volgens concept van de Klassieke Acupunctuur
* Kosten voor de patiënt
€ 650,- per episode van 9 behandelingen
inclusief kosteloos intakeconsult
inclusief kosteloos consult bestaand uit bespreking resultaat
[bij voldoende budget vergoed de gemiddelde zorgverzekeraar 75% voor minimaal 1 episode uit de aanvullende verzekering]
* Communicatie en strategie
** naar patiënten
** naar arts/specialist
** Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, afdeling Onderwijs en Wetenschap als er in de toekomst een pilot met ondersteuning van medici wordt gestart c.q. publicatie Tijdschrift NVA.
* data verzameling
** cognitieve functies d.m.v. de test(en)
** gedragsverandering d.m.v. de test(en)
** follow up data uit CSF-testen of een bloedtest i.v.m. biomarkers wanneer de wetenschap van nu geïmplementeerd is en kan worden aangevraagd door de huisarts of specialist,
** gedragsverandering d.m.v. de anamnese voorafgaand aan elke behandeling
** bijwerkingen behandelingen — Positief/negatief
** Polsdiagnose door de Acupuncturist
** Overige aspecten in de anamnese + vervolganamnese per consult door acupuncturist
* Analyse
** naar aanleiding van de resultaten MMSE/TYM/CDR/Neuropsycholgisch (multidisciplinair team-)onderzoek uitgevoerd door de specialist.
** naar aanleiding van Biomarkers in het bloed (b.v. NfL/C9ORF72/p-tau) wanneer de wetenschap van nu geïmplementeerd is en kan worden aangevraagd door de huisarts of specialist.
** trendanalyse (= vergelijken met historische gegevens of trends)
** benchmarking (= vergelijken met andere interventie/behandeling in de sector Acupunctuur)
* Afsluitende rapportage
** betrokken huisartsen/specialisten
** Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
** Alzheimervereniging/FTD-lotgenoten/Hersenstichting?
** website www.acupunctuur-capelleaandenijssel.nl
*** De rapportage heeft als doel om de bevindingen indicatief te laten zijn voor een toekomstig behandeltraject en kan een aanleiding zijn tot het aanpassen van het behandeltraject of protocol.
“to challenge the value of the protocol of epigenetic Acupuncture in FTD & Alzheimer disease”
Toelichting op het behandelprotocol
Bij het ontwerp van het behandelprotocol is bewust afgezien van een controlegroep. Deze keuze is gemaakt vanwege de volgende redenen:
* Beperkte middelen: Als zelfstandig acupuncturist beschik ik niet over de financiële en logistieke middelen die nodig zijn voor het opzetten en onderhouden van een controlegroep.
* Vooralsnog gebrek aan institutionele ondersteuning: zonder de steun van een wetenschappelijk instituut of een Westerse medische instelling is het uitvoeren van een gecontroleerde studie een te grote uitdaging.
* Beperkte toegang tot Westerse wetenschappelijke expertise: Voor het correct opzetten en uitvoeren van een gecontroleerde studie is specifieke kennis vereist die buiten mijn huidige expertise valt.
* Bij een controlegroep krijgt een deel van de patiënten niet de adekwate zorg die mij voor ogen staat en daarom is dit vooralsnog ongewenst.
Waarde van het behandelprotocol:
Een nader te bepalen deel van de patiënten met AD of FTD zal naar verwachting reeds een positief effect van deze behandelingen ervaren, hetgeen als zodanig uit de specifieke test(en) zal zijn gebleken.
* Hoewel het ontbreken van een controlegroep de validiteit in het behandelprotocol beperkt, biedt deze opzet nog steeds waardevolle inzichten:
** Het verfijnen van de onderzoeksopzet voor toekomstige studies
** Het optimaliseren van de behandelstrategie
** Het verzamelen van essentiële gegevens over de effectiviteit van de behandeling
Waarborging van validiteit en ethiek
Om de wetenschappelijke integriteit en het welzijn van de patiënten te waarborgen, worden de volgende maatregelen genomen:
* Gebruik van gestandaardiseerde meetinstrumenten: Deze zorgen voor objectieve en vergelijkbare resultaten.
* Ethische overwegingen: De veiligheid en het belang van de patiënt staan te allen tijde voorop.
* Transparante rapportage: Alle beperkingen van dit behandelconcept worden duidelijk vermeld in de resultaten en conclusies.
* Hoewel ik anticipeer op positieve effecten van de toegepaste behandelingen bij de patiënten met AD of FTD, erken ik dat de objectieve testresultaten doorslaggevend zijn voor het bepalen van het succes van het traject. Als beoefenaar van de Klassieke Chinese Geneeskunde ben ik me ervan bewust dat ik mij moet baseren op meetbare uitkomsten om de werkzaamheid van de acupunctuurinterventies bij de ziekte van Alzheimer en/of bij Frontotemporale Dementie te valideren. Daarbij ben ik mij bewust dat Acupunctuur in deze een complementaire behandeling is die ingezet kan worden naast de primaire Westers Medische behandelingen die de patiënt volgt.
Aandachtspunten:
Verdere klinische studies of pilots zijn gewenst om de effectiviteit van deze Klassieke Acupunctuur bij Alzheimer en FTD te bevestigen.
Grootschalige, gerandomiseerde onderzoeken kunnen bijdragen aan een sterkere onderbouwing.
Samenwerking tussen Chinese geneeskunde en Westerse Medische wetenschap kan leiden tot een beter begrip van de werkingsmechanismen met als doel een completere patiëntenzorg te leveren.
Als acupuncturist blijf ik open blijven staan voor nieuwe inzichten en ben ik vanzelfsprekend bereid mijn behandelmethode aan te passen op basis van de meest recente bevindingen. Dit zorgt niet alleen voor een betere zorg voor de patiënten, maar draagt ook bij aan de verdere professionalisering en erkenning van mijn vakgebied.
* Note: Onderstaande uiteenzetting is de basis geweest voor de opzet van het behandelconcept bij de ziekte van Alzheimer c.q. Frontotemporale Dementie.
Sinds 2013 behandel ik regelmatig patiënten met auto-immuunziekten, waaronder als voorbeelden multiple sclerose (MS), de ziekte van Crohn en bijvoorbeeld lichen sclerosus vulvae worden beschreven. Mijn behandelstrategie is gebaseerd op een combinatie van klassieke Chinese geneeskunde e.g. de filosofie van de ‘Stammen en Takken’, Energetische routes en moderne epigenetische inzichten. Daarbij maak ik gebruik van de genetische database van de Johns Hopkins University in Baltimore.
Enkele voorbeelden van het behandelprotocol voor de genoemde auto-immuunziekten:
Multiple Sclerose (MS):
Bijvoorbeeld bij de behandeling van MS richt ik me op de energie die hoort bij chromosoom 6 en 12 , die een belangrijke rol spelen bij deze aandoening. Na 3 tot 6 behandelingen zie ik vaak dat:
* Schubs minder frequent optreden of zelfs stoppen en/of dat artsen in overleg met de patiënt kunnen besluiten om bijvoorbeeld het prednisongebruik te verminderen.
Ziekte van Crohn:
Bij patiënten met de ziekte van Crohn richt ik me op de energie die hoort bij chromosoom 2 en 7. Regelmatig wordt na een aantal behandelingen met Acupunctuur door de internist/MDL-arts vastgesteld dat:
* Er een daling van ontstekingswaarden (o.a. calprotectine) is, en dat er in een goed aantal gevallen zelfs een volledig verdwijnen van de verhoogde ontstekingswaarden plaats heeft gevonden.
Lichen sclerosus vulvae:
Bij patiënten met lichen sclerosus vulvae richt ik me op de energie die hoort bij chromosoom 2. Patiënten ervaren na behandeling vaak een vermindering of verdwijnen van de branderigheid en herstel van de huid. Vaak volgt dan het advies van de gynaecoloog om onder andere de corticosteroïdezalf te minderen of zelfs te staken en blijft de patiënt klachtenvrij.
Naast de symptomatologie bij de patiënt kan de Acupuncturist de activiteit van de auto-immuun reactie middels het polsbeeld van de patiënt waarnemen.
Dit protocol van ‘epigenetisch resetten’ blijkt succesvol bij ongeveer 60-70% van de patiënten met auto-immuunziekten die door mij worden behandeld.
Patiënten ervaren vaak een significante verbetering in hun klachtenpatroon en in sommige gevallen zelfs een vrijwel volledige remissie in symptomatologie van hun aandoening. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat elke patiënt uniek is en ook resultaten van behandelingen met Acupunctuur kunnen variëren. Ik erken de mogelijkheid van het positieve effect van placebo, doch is deze inherent aan elke behandeling of deze nou medisch of complementair is en zou nooit een belemmering mogen zijn tot het nalaten van een interventie (wanneer deze weliswaar goed onderbouwd is) bij een patiënt.
Tot slot is een aanvullende notitie hier op zijn plaats: De moderne Westerse geneeskundige technieken zoals CRISPR-Cas9, die ook gebruik maken van epigenetische principes om genen aan en uit te zetten/te resetten, laten net als bovenstaande interventies ook veelbelovende resultaten zien.